• Triomatic_T20-8-1920.jpg

Wydajność i jakość mieszania – czynniki decydujące

Aktualności, Trioliet 27 czerwca 2017

Cock Verwij jest hodowcą bydła mlecznego oraz producentem sera. Wspólnie ze swoimi braćmi Pieter’em i Jaco prowadzi gospodarstwo rodzinne w Polsbroek (Holandia). Z mleka wyprodukowanego przez 340 krów mlecznych wytwarza się 10 000 kg sera Gouda tygodniowo. Jakość mleka jest najważniejszym czynnikiem stanowiącym o pełni smaku ser. Mleko produkowane przez braci Verweij zawiera 4,6 % tłuszczu i 3,9 % białka. Bardzo dobry skład mleka zawdzięczamy doskonale ułożonej dawce żywnościowej. Jeśli dawka żywnościowa jest nieodpowiednio ułożona, wówczas od razu można spostrzec problemy z przeżuwaniem, strukturą paszy, wydajnością mleka.

Kiedy w roku 2014 zbudowaliśmy nową oborę, zdecydowaliśmy się na automatyczny system karmienia. „Wydajność automatycznego systemu Triomatic była decydująca. Karmimy krowy mleczne 18 razy dziennie, pozostałe grupy żywnościowe 12 razy dziennie. Gdybyśmy nie posiadali robota paszowego, musielibyśmy zatrudnić dodatkowy personel. Ale nawet i wtedy nie bylibyśmy długo tak bardzo elastyczni jak dziś. Do teraz karmiliśmy jednym wozem najwyżej 4 razy dziennie. Do tego potrzebowaliśmy poza tym znacznie więcej czasu. Pobieranie paszy, załadunek wozu paszowego i rozładunek zabierał nam około 6 godzin dziennie. Teraz musimy zapełniać tylko kuchnię paszową. Robimy to najczęściej w poniedziałki, środy i piątki. Dziś na karmienie poświęcamy ostatecznie 12 godzin tygodniowo, razem z pobieraniem paszy i dopasowaniem dawek żywnościowych. W weekend karmienie odbywa się jak zazwyczaj. Poprzez to jesteśmy bardzo elastyczni i zaoszczędzony czas możemy wykorzystać w inny sposób.

Cock Verweij określa jakość mieszania jako drugi czynnik decydujący o wyborze robota paszowego Triomatic firmy Trioliet. Verweij: „ Od czasu kiedy zaczęliśmy karmić robotem Triomatic, w oborze jest o wiele spokojniej oraz znacznie wzrosła wydajność karmienia. Robot miesza tak dobrze, że krowy nie mogą wybierać, co przekłada się na jakość mleka. Wysoka jakość mieszania powoduje dużo niższe zużycie paszy treściwej aniżeli przedtem.”