5 powodów, aby sprawdzać noże w wozie paszowym regularnie

Bardzo ważne jest regularne sprawdzanie noży w wozie paszowym pod kątem zużycia. Uszkodzone lub zużyte noże mogą mieć nieprzyjemne konsekwencje oraz mogą spowodować wiele nieprzewidzianych kosztów, które można łatwo uniknąć. Zaleca się sprawdzanie noży co miesiąc i, w zależności od liczby godzin pracy należy wymieniać je co rok lub dwa lata. Dlatego poniżej wymieniliśmy 5 najważniejszych powodów, dla których należy regularnie sprawdzać noże ślimaka w paszowozie.

 

Noże samostrzące TRIOFORMOstre noże zapewniają lepszą paszę

Jeśli pasza nie jest dobrze cięta, trudniej jest uzyskać jednorodne racje i krowy łatwiej wybierają pasze. Oznacza to, że nie każda krowa może otrzymać potrzebne jej składniki odżywcze. To z kolei ma negatywny wpływ na zdrowie zwierząt, a ostatecznie na ich produkcję mleka.

 

Ostre noże w wozie paszowym oszczędzają paliwo

Nie będzie niespodzianką, że trudno jest odpowiednio ciąć tępym, zużytym nożem. Jeśli noże są tępe, ciągnik pobiera niepotrzebną ilość energii i cięcie paszy trwa dłużej. Dlatego zdecydowanie warto poświęcić czas na regularne sprawdzanie noży i ich wymianę w razie potrzeby.

 

Zużycie elementów konstrukcyjnych może wynikać z uszkodzenia noży

Uszkodzone noże ślimaka mogą powodować zużycie elementów konstrukcyjnych. Luźne części metalowe mogą znaleźć się w paszy i stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia zwierząt. Dlatego należy regularnie sprawdzać (najlepiej co miesiąc), czy noże nie wykazują żadnych oznak pęknięć. Dobrym pomysłem jest również umieszczenie magnesów w wozie w celu filtrowania metalu z paszy.

 

Ostre noże znacznie skracają czas mieszania

Cięcie jest lepsze, jeśli noże ślimaka są w dobrym stanie. Zużyte lub tępe noże tną mniej efektywnie, co oznacza, że potrzeba dłuższego czasu na cięcie i odpowiednie wymieszanie.

 

Mniejsze zużycie ślimaka i zbiornika mieszającego

Ostre noże ślimaka tną pasze lepiej i szybciej, co ułatwia transport i mieszanie paszy w zbiorniku. Jeśli noże są zużyte i nie mogą prawidłowo ciąć paszy, między ślimakiem a ścianą może gromadzić się pasza. W rezultacie zbiornik i ślimaki mogą ulec większemu zużyciu. Ponadto krótsze czasy mieszania z ostrymi nożami ślimaka oznaczają, że paszowóz nie będzie tak szybko wykazywać oznak zużycia.

Oprócz tych pięciu powodów, aby utrzymać swoje noże w dobrym stanie, ważne jest również, aby odpowiednie noże były zamontowane we właściwych pozycjach, aby móc prawidłowo ciąć niektóre rodzaje paszy. Przykładowo, przetwarzanie okrągłych bel wymaga długich noży zamiast krótkich w pewnych pozycjach. Dlatego należy sprawdzić, czy noże w wozie paszowym są dostosowane do rodzaju paszy.

 

Noże samostrzące TRIOFORM

Noże TRIOFORM Trioliet mają niepowtarzalny kształt, co oznacza, że pozostają ostre przez stosunkowo długi okres czasu. Ostrze w tych nożach jest hartowane na górnej stronie, a nie na dolnej. W rezultacie tarcie paszy po dolnej stronie zapewnia ostrzenie noży podczas każdego procesu mieszania. Ponadto noże Trioform są instalowane poziomo, co umożliwia optymalne cięcie paszy i uzyskanie najmniejszego oporu przez cały czas.

 

ostrza-do-siekania-paszy-02
ostrza-do-siekania-paszy-01
ostrza-do-siekania-paszy-03
ostrza-do-siekania-paszy-04
ostrza-do-siekania-paszy-05