Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie rodzaje nawozów są potrzebne w produkcji rolniczej?

Rośliny do prawidłowego rozwoju potrzebują składników pokarmowych takich jak azot, fosfor, wapń i potas. Wskazane elementy występują w glebie w niewystarczającej ilości. Dlatego niezbędne jest dokarmianie roślin za pośrednictwem nawozów. Można w tym przypadku wykorzystać preparaty sztuczne lub naturalne pochodzenia zwierzęcego. Przy zakupie środków trzeba zastanowić się, jakie składniki są potrzebne roślinom.

Traktor podczas spryskiwaniaKilka słów o nawozach stosowanych w rolnictwie

Nawozy pochodzenia zwierzęcego to substancje zawierające dużo azotu, a także fosforu. Mniej jest natomiast potasu. Gdy nawozy organiczne wzbogacimy w pewien składnik, określane są wówczas jako nawozy organiczno-mineralne. Preparaty sztuczne mają rodzaj pierwiastka w zależności od potrzeb roślin. Na rynku dostępne są również nawozy wysokoskładnikowe, które zawierają trzy główne minerały, azot, fosfor i potas. Pozwalają na użyźnianie gleby.

 

Jakie działanie mają na rośliny poszczególne pierwiastki?

Azot jest elementem, który odpowiada za ciemnozielone zabarwienie liści, a także jest potrzebny do wzrostu darów natury. Natomiast fosfor jest potrzebny do zapewnienia obfitego kwitnienia. Ma zasadnicze znaczenie w uprawie ogórków, truskawek, czy też pomidorów. Potas jest minerałem, który zapewnia ochronę przed wiotkością roślin. Co więcej, sprawia, że są bardziej odporne na czynniki zewnętrzne. Wapnowanie to działanie poprawiające stan gleby. Tego pierwiastka wymagają praktycznie wszystkie rośliny ogrodowe. Wyjątkiem są ziemniaki i pomidory. Należy pamiętać o tym, żeby trzymać wapno daleko od obornika, gdyż substancja wchodzi z nim w reakcję chemiczną. Naturalne nawozy organiczne pochodzenia zwierzęcego działają łagodnie i długotrwale. Dla dobrego użyźnienia gleby nawozem należy zastosować rozsiewacze nawozów, które zachowają wysoką jakość i dokładność siewu.